Jongeren, De Soos

Maandag 15.00 – 19.00 uur / Het Pand

Doelgroep

Jongeren tussen de 15 en 18 jaar met indicatie PGB of ZIN
Jong volwassenen 18 – 23 jaar met een WLZ indicatie.

Werkwijze

De jongeren krijgen bij binnenkomst de mogelijkheid om te ontprikkelen: even omschakelen en een moment voor jezelf. Hierna wordt er gewerkt aan sociale vaardigheden. Hierbij wordt er bijvoorbeeld geoefend met het voeren van een wederkerig gesprek, interesse tonen in de ander, luisteren naar elkaar en weten wanneer er ruimte is om over je eigen interessegebied te praten.
In deze groep werken we zoveel mogelijk op maat. Na een groepsmoment gaan we uiteen en zijn er altijd twee activiteiten gericht op vrijetijdsbesteding. Zo gaat er altijd een groep naar buiten om te gaan voetballen, wandelen, basket ballen of een ander spel te doen. De andere groep blijft binnen en speelt een spel met elkaar zoals Pictionary, Wie is het? en Weerwolven.

Ook werken we aan zelfstandigheid en zelfredzaamheid. Zo worden er boodschappen gedaan en wordt er geholpen met koken. Hoe zit het met boodschappen doen met een bepaald budget? En wat als we steeds wat geld overhouden? Juist! Dan kunnen we een keer iets bestellen of een speciaal toetje eten.

Na deze twee “kleine activiteiten” gaan we als groep verder. Hierbij gaan we geregeld naar buiten. Tijdens deze “grote activiteit” staan de leerdoelen centraal (zie het kopje doelen hieronder). We leren over tolerantie, respect hebben voor elkaars kwaliteiten maar ook voor elkaars valkuilen. Wanneer je oprechte interesse toont in iemand en weet waarom iemand doet zoals hij doet, creëert dit een wederzijdse vorm van respect. Je hoeft niet met iedereen vrienden te zijn maar het is wel fijn als je in een groep elkaar kan tolereren. Dit zijn vaardigheden die ook voor de toekomst van groot belang zijn. Wanneer je ergens werkt of naar dagbesteding gaat, heb je het ook nodig om te kunnen samenwerken met de ander en dus de ander te kunnen tolereren. We geven elkaar tips en trucjes om deze leerdoelen eigen te maken en leren herkennen en erkennen dat we sommige doelen misschien nooit gaan halen. Hoe ga daar dan weer mee om? Kortom, genoeg om over te leren!

Tot slot eten wij met elkaar aan tafel. We leren tafel manier en gesprekken voeren over “koetjes en kalfjes” maar ook ontstaan er soms mooie discussies over politiek, actueel nieuws of games. Na het eten ruimen we samen af en zorgen dat we het pand netjes achterlaten. Dan is het tijd om naar huis te gaan!

Doelen

Vanuit een veilige en respectvolle omgeving oefenen we met de jongeren hun sociale bewustwording en vaardigheden. Er wordt tijdens de club onder andere gewerkt aan de volgende doelen:

 • Het verleggen van grenzen
 • Het uitbreiden van interesses en hiermee vrije tijd kunnen invullen
 • Het bespreken van leeftijdsgebonden ontwikkelingen, zowel individueel als met elkaar.
 • Het vergroten van het zelfbeeld
 • Het herkennen van eigen behoeften en emoties
 • Het oefenen in het uiten van emoties, zowel individueel als in een groep
 • Rekening houden met elkaar
 • Het vinden van balans tussen rust en uitdaging in een sociale omgeving
 • Bewustwording van non-verbale communicatie en het vergroten bij zichzelf en anderen
 • Bewust worden van sociale plek in de maatschappij
 • Elkaar respectvol benaderen
 • Bewust maken van lichaamsbeleving
 • Toewerken naar begeleid/zelfstandig wonen

Methodiek

We maken gebruik van verschillende methodieken die bijdrage aan het behalen van de doelen zoals Schatgravers, PBS, Teken je gesprek en Gesprekskaarten.