Pubersoos

Donderdag 16.00 – 20.00 uur / Het Pand

Doelgroep

Jongeren tussen 15 en 25 jaar met ASS, AD(H)D en/of een licht verstandelijke beperking.

Werkwijze

Deze club is een laagdrempelige club voor jongeren vanaf 15 jaar. Ze komen zelfstandig naar de club na schooltijd, stage of werk. We ondernemen gezamenlijke activiteiten waarbij de jongeren om de week de keuze hebben om te gaan sporten of te fotograferen. Bij de puberclub vergroten de jongeren hun zelfstandigheid door te oefenen met het uitvoeren van huishoudelijke taken, zoals boodschappen doen, koken, afwassen en stofzuigen. Op Sociaal-emotioneel gebied gaan de jongeren met elkaar in gesprek over dagelijkse dingen die hen bezig houden. Ook proberen zij om hulp te vragen wanneer zij steun nodig hebben. Hierbij is van belang dat ze zich veilig voelen, ontdekken waar hun interesses liggen, een geschikte vrijetijdsinvulling ontdekken en het vooral met elkaar naar hun zin hebben.

Doelen

  • Vergroten van zelfstandigheid
  • Herkennen van eigen positie binnen de groep en weten welk gedrag gepast is
  • Verantwoordelijk omgaan met afspraken
  • Zorgvuldig omgaan met social media en ook naar elkaar

Methodiek

Bewust creëren van een ontspannen en positieve sfeer, waarin de jongeren de ruimte voelen zich op hun eigen manier te ontwikkelen en zich veilig voelen bij de begeleiders en in de groep.
Bij binnenkomst van de jongeren hebben wij een sociaal moment aan de grote tafel. Dit is een moment om ervaringen van de afgelopen week te kunnen uiten en delen met elkaar.
Huishoudelijke afspraken staan in een schema en kunnen de jongeren zelf inzien.
Door het aanbieden van bord- en gespreksspellen en bepaalde tv-programma’s/documentaires worden bepaalde onderwerpen gericht aangeboden en/of besproken.
De groepsapp heeft als doel om de binding met elkaar te houden en afspraken met elkaar te kunnen maken, buiten het wekelijkse ontmoetingsmoment.